JAK HODNOTIT FOTOGRAFIE V GALERII? KOLIK HVĚZD JIM DÁT?

  • KIV
    KIV
    30.04.2019 09:40

    Zase trochu z historie. Kdysi se do TOP prostě dostaly fotky s nejvíce body. Pak se ohradili lidi, že když je tu opravdu výborná fotka, která je vložena jako bezbodová, tak že nemá šanci se tam dostat. Tak tenkrát redakce uznala, že to je pravda, a aby vyhověla, udělali jiné posuzování co půjde do topky. A protože vybírá "mašina", a I když je algoritmus "tajný", tak je jasné, co se musí posuzovat, aby se do topky mohla dostat i nebodovaná fotka. Počet reakcí vstupů lidí, počet slov... A tak stačí ofotit hlasatelku v televizi, a aby na to prostě co nejvíc lidí přišlo napsat jak je to příšerné, a je to v topu dne. No a co s tím???

  • MeddlinG
    MeddlinG
    30.04.2019 11:30

    Nevím přesně, jak dlouho jsem s přestávkami na tomto serveru, ale bude to tak 10 let. Ta situace není významně jiná, než když jsem se připojil. Někteří považují za dobré fotky s myšlenkou, někteří technicky dokonalé fotky, jiní fotky, které udělají při polední procházce a některým se zjevně líbí úplně všechny. :-) Vždycky, bez ohledu na způsob hodnocení nebo jeho pravidla, tu bude střet těchto skupin, které si navzájem nerozumí (a ani o to myslím nestojí) a které jsou přesvědčeny, že vše znají lépe, než ti druzí. Stejně tak tu jsou lidé, kteří hodnotí proto, aby ostatním pomohli (i když to třeba není vždy příjemné) a jiní, kteří hodnocením chtějí potěšit a o kvalitu fotek jim pravděpodobně tolik nejde. Když jsem se sem připojil, bylo mi něco přes dvacet a hrozně mě to štvalo. Vždyť jak k tomu přijdou fotky od autorů, jako jsou Robert Frank, Joel Meyerowitz, William Klein, Garry Winogrand nebo již zmíněný náš Šibík? Kolik by ty měly dostat hvězd, když o mnoho horší a někdy zcela tuctové fotky tu sbírají šestky a někdy i sedmičky?

    Ono to svým způsobem je ale jedno. Za každých okolností tu spolu všichni musí koexistovat a vždycky tu budou jedni a ti druzí. Moje rada je, hodnoťte tak, abyste se za sebe nemuseli sami před sebou stydět.

    A pokud jde o přijímání hodnocení. Ať už dostanu pozitivní, nebo negativní hodnocení, otevřu galerii hodnotitele a na základě toho, co tam vidím se rozhoduji, jak velkou váhu mu přikládám. Vždy jsem zde měl uživatele, od kterých jsem si hodnocení obrovsky vážil a paradoxně to většinou byli ti, kteří mojí tvorbu nemilosrdně kritizovali (můžu zmínit třeba Láďu Bureše, který už sem nechodí). Protože když jsem pak po záplavě dvojek dostal od nich pětku, zaplavila mě hrdost nad tím, že se mi něco fakt povedlo. Od některých lidí pětka nemá hodnotu vůbec žádnou.

  • MSD
    MSD
    30.04.2019 13:30
    Reaguje na Hana Balašová 29.04.2019 23:00:

    "Pro mne je zajímavý pozorovat svoje fotografie na megapixelu a zde. Tam je..." - zobrazit celý komentář

    "Chci dělat pěkné fotky a tak je dělám..." :-))) Chci sedmičky, přinejhorším šestky. A když se to někomu nelíbí, dám ho na Ignore list. Chápu to správně?

  • KIV
    KIV
    30.04.2019 16:38

    No, dneska je v topu bodovaná fotografie (foto 460973), která má toto číselné hodnocení:
    Celkem 4 body, a to takto: 1bod, 2 body, 1 bod.
    A dalších 9 vstupů lidí, kteří se snaží říct že fotka není dobrá, a jak to příště napravit. A tři vstupy autora, který děkuje za rady.
    Asi nemá cenu diskutovat o tom, že by problém byl, jak píše crazybikerka výše:
    "Proto se tu lidi spiknou kolem sebe a oplácí jen to frčí a pak člověk jen čumí, jaká srágora je zase v TOP. " … v tom to nebude.
    Jenže jak má mašina vypočítat, jestli je to dobrá fotografie nebo ne - body nějaké tam jsou, lidí hodně, počet slov hodně, tak je to v topu. A to jak lidi bodují, v tomto případě taky chybné není...

  • MSD
    MSD
    30.04.2019 17:13
    Reaguje na KIV 30.04.2019 16:38:

    "No, dneska je v topu bodovaná fotografie (foto 460973), která má toto..." - zobrazit celý komentář

    Na druhou stranu, nemá ta fotka právě pro ty komentáře a hodnocení pro nás, amatérskou většinu, TOP přidanou hodnotu? Pokud nepůjde do topu týdne, jsem spokojený :-)))

  • E.B.E
    E.B.E
    30.04.2019 17:46

    Upřímně: Většina zde vykřikujících má máslo na hlavě. Přitom svolně voláte po změnách a sami nic měnit nechcete. Je to legrační. A tak jen dotaz. Co se pořád vymlouváte na nějaký black list? ...V čem vám brání? ...co má společnýho s vašimi fotkami a hodnocením? Nějak nechápu, co myslíte, že se vám stane, pokud vás na něj někdo dá? Nebudete snad moct hodnotit jiný, kteří o to stojí, nebudete moct vkládat vlastní fotky, nebo si cizí prohlížet? ...přestane vám fungovat pošta, nebo zamrzne foťák? Pokud to někdo udělá, je to jen jeho chyba a ostuda. Nestojí za zastavení

  • MSD
    MSD
    30.04.2019 19:00
    Reaguje na E.B.E 30.04.2019 17:46:

    "Upřímně: Většina zde vykřikujících má máslo na hlavě. Přitom svolně voláte..." - zobrazit celý komentář

    Už se v té košaté diskuzi ztrácím. Snad správně bych si ji shrnul: hodnotit a bodovat není povinnost, ale právo. Když hodnotím a boduji, je morální povinností být spravedlivý. Když nehodnotím, hrozí mi, že nebudu hodnocen. Když hodnotím kriticky, hrozí mi, že budu hodnocen kriticky, což je dobře, protože kdybych byl schopen se zlepšovat, zlepšoval bych se :-)))

  • E.B.E
    E.B.E
    30.04.2019 19:33
    Reaguje na MSD 30.04.2019 19:00:

    "Už se v té košaté diskuzi ztrácím. Snad správně bych si ji shrnul: hodnotit..." - zobrazit celý komentář

    Takhle "hloupě" může uvažovat jen fotograf. Já v předchozích příspěvcích čtu spíš: Bodovat je povinnost, ne právo. Když nehodnotím a boduji, není morální povinnost být spravedlivý. Když nehodnotím, hrozí mi, že nebudu hodnocen. Kdybych hodnotil kriticky,bude mi v hodnocení bráněno, jakož budu i kriticky hodnocen, čímž bych se musel zlepšovat, přestože o zlepšování nestojím :-)

  • KIV
    KIV
    30.04.2019 19:39
    Reaguje na MSD 30.04.2019 19:00:

    "Už se v té košaté diskuzi ztrácím. Snad správně bych si ji shrnul: hodnotit..." - zobrazit celý komentář

    Takže jsme právě vyřešili, že problém je v tom, že žádný problém není, a když nás někdo dá na IL tak potrestá sám sebe. Kluci, jdeme na pivo... :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    30.04.2019 19:51
    Reaguje na KIV 30.04.2019 19:39:

    "Takže jsme právě vyřešili, že problém je v tom, že žádný problém není, a..." - zobrazit celý komentář

    čekal jsem, že rozumné odpovědi se nedočkáme :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse