JAK HODNOTIT FOTOGRAFIE V GALERII? KOLIK HVĚZD JIM DÁT?

  • Radim Diviš RD
    Radim Diviš RD
    Autor
    15.04.2019 10:37

    Ahoj všem,
    rád začnu vlákno, které tu už asi bylo vícekrát, ale které je od včerejška zase živé. Jsem tu nový, galerii skoro neznám a neznám ani nikoho z Vás. To je výhoda, protože ani podvědomě nemohu ničemu stranit :) Jak tedy vlastně hodnotit fotky v galerii, kolik jim dávat hvězd a za co? Dočetl jsem se, že tu bývalo slovní hodnocení. Nedivím se, že už není, a je to dobře. Jak jsem napsal včera pod jednu z fotek – pokud za pěkného světla položím na zem plechovku od piva, zacloním na f/2 a zaostřím, vznikne bezchybná fotografie s příjemným bokehem. Když bych se držel zmíněného slovního hodnocení, pak bych tuto fotografii hodnotil šesti hvězdami. To určitě není dobře. Pak se v galerii objeví fotografie, kde se dejme tomu právě střílí na prezidenta Spojených států, ale horizont je trochu nakřivo, fotka není úplně ostrá a kompozice těžce kulhá… Vidím tedy fotku se třemi základními chybami, takže jí udělím jednu nebo dvě hvězdy. Takové hodnocení je samozřejmě také nesmyslné. Kašlete na stupnice, které Vám kdo předkládá. Pokud Vás fotka inspirovala, vyděsila, potěšila, rozplakala, poučila, rozesmála, dejte jí tolik, kolik si podle Vás zaslouží. Pokud Vám fotografie nezprostředkovala vůbec nic, nebo jen pramálo, udělejte to samé. Klidně neudělujte žádnou hvězdu. Je to jen na Vás. Nikdy se nekoukejte dopředu, kdo je autorem. Strašně Vás to ovlivní, rozhodně nebudete nestranní. Pro hodnocení a vyvolání emocí z fotografie je přece úplně jedno, kdo ji fotil. Souhlasíte? Pokud ne, přiznejte si, kolikrát jste už vrhli šestkou jenom proto, že Anastázie Vám přece taky dala minule šestku. Samozřejmě to platí i opačně – bídák Vincenc si dnes zaslouží sotva hvězdu, neb minule mi pohanil kompozici kráčejícího Strnada mrchožravého… Byli byste šťastní za šedesát hvězd od deseti autorů bez ohledu na to, co a jak jste vyfotili? Určitě ne. Pokud ano, pak usnete na bobkových listech, to si pište. Nikdy se nekoukejte dopředu, jak hodnotili kolegové před Vámi. Jste jenom Vy, jenom Váš názor jednotlivce. Diskuze může vzniknout následně. Když vidíte nedostatky, napište je slovně. K čemu je autorovi dvacet hodnocení po třech bodech, když neví, v čem je chyba? Navíc si pak může říct: „Šedesát bodů? Hm, to není zase tak špatné…“ Nakonec se dostane i do „TOP“ fotek, i když je to fotka podprůměrná. Co si pak pomyslí náhodný návštěvník webu? Tohle je TOP? Jak asi vypadá zbytek…:) Pouhé bodování tohoto autora neposune. Slovní zhodnocení a diskuze ho naopak posune hodně. A poslední případ - někdy se Vám stane, že opravdu nevíte… Je ta fotka dobrá, nebo je naopak úplně blbá? Tak si položte otázku: „dal bych si to doma na zeď?“ nebo „má ta fotka smysl? Třeba do anatomického atlasu?“ Uvidíte, jak dobře tyto otázky fungují. A když opravdu ale opravdu přestřelíte a napíšete kravinu, které pak třeba litujete, protože jste něco přehlédli, nedomysleli, nepochopili, měli blbý monitor? Vždyť je to snadné – stačí se autorovi omluvit. Pěkný den všem!

  • MSD
    MSD
    15.04.2019 15:40

    Díky za otevření tohoto téma. Napsal jsi to dobře. Ale myslím, že pro svět s ideálními lidmi. My nejsme dokonalí. Tipoval bych, že nejméně 80 % z nás je opravdu upřímně přesvědčeno, že hodnotí v souladu s tvým doporučením. (Takže vlastně není co řešit :-))
    Já popis stupnice nepovažuji za špatný, pakliže je v něm kalkulováno nejen s technickou kvalitou, a kompozicí, ale i s obsahem a jeho jedinečností a zejména s emocemi, které fotka vyvolává. Jistě je lepší kritické připomínky napsat, než jen dát nízké body. Ale má-li autor fotky s nízkým bodovým hodnocením zájem dozvědět se, co se ti nelíbí, může se zeptat. Ale autor, kterému (byť i velmi diplomaticky) zkritizuješ fotku nebo kterému dáš málo bodů, většinou zájem nemá a některý si tě raději dá na ignore list (zkušenost). Ta slovní kritika je mnohdy zajímavější a přínosnější pro ostatní návštěvníky dané fotky než pro samotného autora.
    Ještě bych doplnil - mám pocit, že se to tady poslední dobou trošku zlepšuje co do zájmu o konstruktivní kritiku, zejména díky novým tvářím :-)

  • MSD
    MSD
    15.04.2019 15:58

    Ta stupnice a její popis - to není dogma, ale přibližná orientace, která bude vždycky subjektivní, takže vždycky bude bodový rozptyl. A myslím, že i bez popisu stupnice to všichni vnímají zhruba tak, jako by ten popis byl. Asi o to nejde. Jediný problém spatřuji v neobjektivním rozdávání hvězdiček :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    15.04.2019 16:20
    Reaguje na Radim Diviš RD 15.04.2019 10:37:

    "Ahoj všem, rád začnu vlákno, které tu už asi bylo vícekrát, ale které je od..." - zobrazit celý komentář

    Sice se dá s tebou souhlasit a nikdo netrvá na "přesném" bodovém hodnocení, jako spíš na jeho vysvětlení, důvodu a jak říkáš, takových příspěvků ve fóru tu bylo nepočítaně. Asi se nechci znovu do něčeho podobnýho pouštět, jen mě zaujala jedna tvoje věta: "Když bych se držel zmíněného slovního hodnocení, pak bych tuto fotografii hodnotil šesti hvězdami" Kde je jaké takové slovní hodnocení, co ti říká dát fotce plechovky šestku?

  • Radim Diviš RD
    Radim Diviš RD
    Autor
    15.04.2019 17:07
    Reaguje na E.B.E 15.04.2019 16:20:

    "Sice se dá s tebou souhlasit a nikdo netrvá na "přesném" bodovém hodnocení,..." - zobrazit celý komentář

    To jsem napsal včera v diskuzi pod jednou fotkou, které KIV dala šest hvězd. Napsala:

    ...pětka tu bývala definována jako foto s drobnou vadou. Tady drobnou vadu nevidím, je to perfektně zaostřené a vypíchnuté od příjemně majzlého pozadí, s velmi pěkným světlem...

    S trochou nadsázky samozřejmě jsem uvedl ten příklad s plechovkou. Pak někdo napsal, ať tohle řešíme ve fóru, tak jsem založil vlákno. Každopádně díky za reakci.

  • Radim Diviš RD
    Radim Diviš RD
    Autor
    15.04.2019 17:12
    Reaguje na MSD 15.04.2019 15:40:

    "Díky za otevření tohoto téma. Napsal jsi to dobře. Ale myslím, že pro svět..." - zobrazit celý komentář

    Díky za příspěvek. Chtěl jsem výše popsaným způsobem přispět do mlýna, ale soukolí internetu jsou tak obrovská, že stejně nakonec všechno rozemelou na prach... Každopádně tvoje poslední věta mě naplňuje optimismem tím víc, že i já patřím k těm novým tvářím :-)

  • MSD
    MSD
    15.04.2019 17:22
    Reaguje na Radim Diviš RD 15.04.2019 17:12:

    "Díky za příspěvek. Chtěl jsem výše popsaným způsobem přispět do mlýna, ale..." - zobrazit celý komentář

    Patříš k těm několika málo novým, kteří umí. Většina nových jsou začátečníci, popřípadě mého typu - věční začátečníci :-) A často mají zájem se zdokonalovat.
    Občas sem zabrousí někdo jako ty, ale zpravidla tady dlouho nevydrží. Bohužel. Přál bych si/ti/Fotoaparátu, aby to tak ve tvém případě nebylo :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    15.04.2019 17:26
    Reaguje na Radim Diviš RD 15.04.2019 17:07:

    "To jsem napsal včera v diskuzi pod jednou fotkou, které KIV dala šest hvězd..." - zobrazit celý komentář

    Rozumím...já to asi viděl jako "nepochopení" mého slovního vysvětlení bodové stupnice z profilu. Taky přidáno na požadavek zmíněné autorky (je fakt, že některým by nepomohlo ani několikastránkové vysvětlení jednotlivých úrovní) O co mi vždycky šlo bylo jen to, aby si člověk dokázal ujasnit proč co a jak hodnotí a dokázal to obhájit. Zvlášť v porovnání s ostatními fotografiemi třeba i daného žánru. Tj. jestli je daná fotografie lepší/horší, než jiná. Nevadí mi konkrétní číslo, jako spíš to, že opravdu pracná, kreativní či fotografie vyjímečného okamžiku pak dostane úplně stejnou známku. Na dotaz proč: Mě se líbí !!! K fotce hrdličky bych se rád vyjádřil, zvlášť z KIV bych o ní veřejně podebatoval, ale z nějakýho "neznámýho" důvodu mi to bylo odepřeno :-) Lidi tu neradi diskutují. Asi jim chybí argumenty a to slovo "líbí" tolik vysvětluje ...

  • Radim Diviš RD
    Radim Diviš RD
    Autor
    15.04.2019 17:52

    Díky. Ne, profil jsem nezkoumal :-) Každopádně myslím, že to vidíme hodně podobně. Snad nás bude víc.

  • Radim Diviš RD
    Radim Diviš RD
    Autor
    15.04.2019 17:54
    Reaguje na MSD 15.04.2019 17:22:

    "Patříš k těm několika málo novým, kteří umí. Většina nových jsou..." - zobrazit celý komentář

    Díky za reakci, zkusím vydržet!! ;-))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse