Všechny články

  • Korekce expozice

    Proč nemůžete vždy důvěřovat údajům vašeho expozimetru, jaké korekce používat při fotografování sněhuláka, lesa v mlžném oparu nebo naopak černého medvěda baribala se dozvíte právě zde. V článku jsou stručně popsány i základní systémy měření expozice, které se používají zejména v kinofilmových zrcadlovkách. Nebezpečí hrozí i při používání některých filmů v podmínkách, kde je málo světla nebo když se snažíme maximálně zaclonit objektiv. Pro velmi dlouhé doby expozice jsou rovněž třeba korekce na tzv. Schwarzschildův jev. To vše ve stručném článku.

     9
  • Stativ

    Kde nesmím šetřit. Časté pořadí je 1.fotoaparát 2.objektiv 3.stativ. Ve skutečnosti by pořadí mělo být spíše opačné. Součástí stativu je také kvalitní hlava. Velmi užitečné jsou i rychloupínací mechanismy. V článku najdete základní informace o tom, jak si vybírat kvalitní stativ. Začínající fotografové investují do drahých fotoaparátů, ale snaží se šetřit na stativu. To je ze zkušenosti nejdůležitější článek ovlivňující ostrost fotografií. Najdete zde tipy na osvědčené stativy. Dočtete se o důležitosti kvalitní stativové hlavy a rychloupínacích mechanismů.

     0
  • Filmy-obecně

    Chcete se dozvědět o výhodách či nevýhodách inverzních a negativních filmech? K čemu je dobré filmy s vysokou citlivostí a proč se používají filmy s malou citlivostí ke světlu? Tyto věci včetně tipů, jaké filmy si koupit najdete v tomto článku určeném hlavně pro začínající fotografy.

     0
  • Fotografování kosmických objektů

    Kdo by nebyl uchvácen pohledem na jasnou Mléčnou dráhu nebo tajemné krátery na Měsíci. Fotograf určitě mnohé z toho bude toužit co nejlépe zaznamenat na filmovou emulzi neboli vyfotografovat. V tomto rozsáhlejším článku najdete základní informace o tom, jak fotografovat Slunce, Měsíc, hvězdy či komety. Jsou zde rady týkající se techniky i dob expozice.

     0
  • Zatmění Slunce

    Úplné zatmění Slunce se neopakuje v našich krajích určitě každý rok, ale pravý astronomický nadšenec za ním může vyrazit třeba do Indonésie. Tento článek je o tom, jak naše rodinka honila Slunce. Najdete zde i fotografie včetně expozičních časů a vybavení, které použil autor článku Andrej Macenauer.

     0
  • Fotografování kamzíků a svišťů

    Kdo pobýval nějakou chvíli ve vysokých horách, učitě narazil na obyvatele, kteří jsou tu doma po celý rok: sviště a kamzíky. Zatím nejlépe se mi je podařilo vyfotografovat pod stěnami Tofany v italských Dolomitech. Byl to pro mě fotografický zážitek a možná se v tímto článkem trochu přiučíte i vy.

     0
  • Moje zkušenosti s fotografováním motýlů

    Přiblížit se ke krásnému motýlovi a vyfotografovat ho na celé políčko filmu je dost obtížné. Chce to vědět o čisté, chemicky nezničené a zemědělsky neobhospodařované louce a strávit tam třeba celý den. Nezbytné vhodná fototechnika, ale hlavně dost trpělivosti. Dobrá kompozice je nutná i u takto obtížných snímků.

     0
  • Technologie pro automatické zaostřování

    Automatické zaostřování, zejména díky pohodlnosti fotografů a vysoké rychlosti, je stále populárnější. Canon používá i technologii, kde zaostření probíhá podle zaostření vašeho oka. Dnešní elektronické zrcadlovky vám umožní volit mezi různými režimy. V článku jsou shrnuty výhody různých způsobů automatického ostření.

     1