Všechny články

  • Jak fotografovat krajinu

    Voda, západy Slunce, blesk, krajina s obzorem a bez obzoru jsou tématy krajinářské fotografie. V článku najdete stručné tipy a rady, jak se tyto věci fotografují. V článku jsou fotografie, včetně expozic a použitého fotografického vybavení.

     2
  • Jak fotografovat zvířata

    Fotografování zvířat ve volné přírodě je asi nejnáročnější fotografickou disciplinou zejména z hlediska vybavení a přípravy fotografa na snímek. V článku se dozvíte, jaké fotoaparáty, objektivy, filmy jsou vhodné pro fotografování zvířat. Jednu věc chci zdůraznit. Fotografové zvířat musí dodržovat zásadu, že žádná fotografie nesmí ohrozit život zvířete.

     1
  • Čím fotografovat krajinu

    Fotografování krajiny je jednou z nejpopulárnějších fotografických disciplin. Krajina se mění, ale neutíká. Proto se v této disciplině chyby moc netolerují. Přečtěte si zkušenosti a doporučení Andreje Macenauera s jakým vybavením na krajinu vyrazit. Jsou to rady pro fotoamatéry, kteří pracují s kinofilmovými přístroji.

     0
  • Kompozice

    Existují uspořádání předmětů, která našemu oku ladí a zase naopak. Tímto problémem se malíři zabývali již před mnoha staletími. V článku jsou uvedeny příklady kompozic, které fotografové často využívají. Dozvíte se, co je zlatý řez, zúžení perspektivy, zdůraznění kontrastem a barvou a další užitečné rady.

     0
  • Sluneční světlo

    Fotografové si na rozloučenou často přejí dobré světlo. Je tomu opravdu tak. Fotografování je vlastně psaní světlem. Když máte špatný inkoust, pořádně také nic nenapíšete. Světlo se musíte naučit vnímat a pozorovat. V článku Andreje Macenauera se dozvíte jak se mění sluneční světlo v průběhu dne, jak jeho barva, intenzita a směr ovlivňují aše fotografie. Článek je určen hlavně pro začínající fotografy.

     0
  • Umělé světlo

    Mezi nejběžnější druhy umělého světla patří žárovkové, zářivkové světlo a světlo elektronických blesků. Každé z těchto světel má jinou spektrální charakteristiku a barvu. V následujícím článku se dovíte, jak různé druhy umělého světla ovlivní Vaše fotografie.

     0
  • Himálaje - Kathmandu II, díl V.

    Budhistiské a hinduistické svatyně, svatí muži, rušné trhy, kosmopolitní společnost z celého světa. To je Kathmandu. Je to ráj pro fotografy. Foťte všechno: portréty, momentky, architekturu. Určitě nechtějte šetřit filmem. Dost odlišné prostředí poznáte v sousedním Bakhtapuru - městě řezbářů.

     0
  • Himálaje - Mera Peak, díl IV.

    Mera Peak (6658 m) vyžaduje aklimatizaci. Není náročný technicky, ale pozor na počasí. Na cestě nebudete mít zázemí lodží jako v sousedním údolí řeky Dudh Kosí. Budete potřebovat stany, potraviny na cestu a většina smrtelníků i dost vůle překonat sám sebe.

     0
  • Himálaje - cesta k Mount Everestu, díl III.

    Himalajský deník pokračuje. Tvrdé přistání na šotolině v Lukle, dvě placky tibetského chleba s marmeládou a vyrážíme. Čeká nás týden putování na 5800 m vysoký vrcholek Kala Pattar, ze kterého Angličané poprvé uviděli a naplánovali cestu přes Jižní sedlo na vrchol Mount Everestu. Nespěchejte a běžte pěkně pomalu. Na 5000 m je asi poloviční tlak vzduchu. Určitě zajděte do Chuckungu, kde uvidíte jižní 4 km vysokou jižní stěnu Lhotse, kterou kdysi Reinhold Messner nazval horolezeckým problémem 21. století.

     0
  • Himálaje - Kathmandu I, díl II.

    Chcete si trochu oddechnout od toho našeho uspěchaného západního světa? Myslím, že Kathmandu je jedním z těch míst, kde se vám to určitě povede. Přečtěte si první díl himalajského deníku Andreje Macenauera. Těm, kteří se do Nepálu chystají může zodpovědět dost otázek. Vás ostatní možná naláká.

     0