Další fotoaparát z řady G firmy Canon prošel naším uživatelským testem. "G9ka" navázala na oblíbený model G7 a již nyní mohu napsat, že výrobce doplnil potřebné a hledané funkce. Jaké? Přečtěte si následující uživatelský test a prohlédněte snímky.

Základní charakteristika

Před více než rokem se objevil model G7. Model G9 je jeho jasný nástupce. Čím se liší? V čem je stejný? V čem lepší? V čem naopak horší? Na tyto otázky se pokusíme najít odpovědi.

Fotoaparát o rozměrech 106,4×71,9×42,5 mm a hmotnosti cca 320 g není žádný drobeček – je navíc zcela shodný v těchto parametrech s G7. Je to opět kus solidního „železa“, které se velmi dobře drží. Uvedu zde pouze základní parametry, které jsou buď zajímavé, nebo něčím vybočují ze současného standardu. Celou technickou specifikaci najdete na stránkách firmy Canon.

Základní rozdíly v porovnání s G7

Větší LCD, funkce detekce obličeje včetně svázání s expozicí a to i se zábleskovou, ukládání i do RAWu, vyšší rozlišení a mírně větší čip.

Horní strana Dolní strana

Vzhled, tělo
ISO manuálně nastavitelné otočným voličem
stabilizovaný optický zoom 35 –210mm (6×), f/2,8 – f/4,8
sáňky na externí blesk
průhledový hledáček včetně dioptrické korekce
multifunkční otočný volič na zadní stěně je velmi intuitivní
LCD 3", 230k pixelů, je opět excelentní, tentokrát však větší
na objektiv lze pomocí redukce (přes bajonet) připojit rozsáhlé příslušenství

Ovládací prvky

Funkce a specifikace
Rozlišení čipu 12,1 Mpx (více), velikost čipu 1/1,7" (tedy mírně větší)
makrorežim od 1cm
zabudovaný ND filtr
synchronizace blesku na 2.lamely
ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600 a v režimu vysoké citlivosti až ISO3200 (rozlišení 1600×1200px)
navíc je k dispozici video v rozlišení 1024×768 bodů při 15sn/s (do zaplnění karty, nebo max. jedna hodina záznamu)
plně počeštěné ovládání (standard pro Canon)

Umístění baterie a karty

Z běžných funkcí nalezneme snad vše. Od expozičního bracketingu, přes bracketing vyvážení bílé a bracketing ostření (pouze manuální režim ostření) po třeba dvě uživatelská nastavení fotoaparátu.. Za velmi potěšující považuji, že tlačítku rychlé volby lze přiřadit vlastní funkci, například vyvážení bílé, režim měření expozice, režim stabilizace atp. Pro změnu režimu stabilizace bych ovšem stále uvítal vlastní tlačítko. Tentokrát nemohu nic vytknout tlačítku spouště – mrtvý chod zmizel.

Ještě zdůrazním jednu funkci – režim automatického zvýšení citlivosti, který se povoluje v menu. Jeho použití se pozná podle nápisu ISO a hodnoty citlivosti v okamžiku expozice. Zřejmě, pokud budete mít tuto funkci zapnutou, budete mít několik prvních snímků nasnímaných s vyšší citlivostí, než je „pevně“ zvolená nižší (třeba ISO80) na voliči.

Shrnu-li předchozí odstavce, tak je tento fotoaparát zřejmě momentálně „nejnadupanější“ ve své kategorii – malý, všechny funkce k dispozici, výborné ovládání.

Napájení a výdrž

Osobně jsem na jedno nabití nafotil 260 snímků, v běžném režimu během jednoho týdne. Výdrž je tedy velmi dobrá.

Provozní časy

  • první snímek včetně zapnutí fotoaparátu cca 2,1s
  • první fotografie bez blesku a bez namáčknutí 0,7 s
  • první fotografie bez blesku s namáčknutím 0,2 s

V sekvenčním režimu exponuje necelé 2 snímky za sekundu, fotoaparát s určitým zpožděním přeostřuje. V sekvenčním režimu se souvislým ostřením jsou snímky exponovány s odstupem cca 1,2s, přeostření je prakticky okamžité.

Dostupné příslušenství

Lze dokoupit vodotěsné pouzdro, telekonvertor 2×, širokoúhlý konvertor 0,75× a externí blesky.

Video, přehrávání snímků

V režimu videa (AVI) nelze použít žádný zoom. Dostupná rozlišení najdete výše. Navíc lze použít intervalové snímání s frekvencí jeden či dva snímky za sekundu. Případně si můžete „pohrát“ s barvami. Zdůraznit je, zaměnit atp.
V režimu prohlížení lze obrázek s červenýma očima tohoto jevu zbavit úpravou a následným uložením kopie snímku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Marek Malinka
    Marek Malinka
    24.01.2008 09:27

    .. zadnou obrazovou kvalitu tam nevidim .. detaily jsou rozpatlane uz na iso100

  • Jaroslav Tvrdy
    Jaroslav Tvrdy
    27.01.2008 13:25

    No jenze mi tento kompakt prijde relativne velky .... a to je ten problem ... i kdyz uznavam, ze to jeste neni tak hrozne.

    No a kvalita snimku nic moc, jasne, je treba pouzivat filtry at uz pol, prechodaky tak ja jeste ND ....

    No ja nemam zadny setak sklo, takze netusim jak kresli, zvlaste plast od canonu, mam Nikon D200 + Nikkor 85/1.8, 50/1.8, 20/2.8, Sigma 105/2.8 ...... a musim rict ze srovnavame nesrovnatelne, jak cenou tak kvalitou ... jeste mam Tamrona 28-75/2.8 ... a i kdyz je to "maslo" sklo, tak kresli lip.
    Proste TK fotografie je o kvalitnich sklech a to z velke casti.

  • rhelena
    rhelena
    28.02.2008 20:37

    mezi zápory bych zařadila nepoužitelnost hledáčku, je vidět část objektivu už bez použití zoomu, při nasazení konventoru už není vidět skoro nic.

  • Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    09.06.2008 19:05

    No a taky dost nepřesně reprodukuje barvy, zejména fest přesycuje.

  • KMBeta
    KMBeta
    18.11.2008 21:47

    Měl jsem možnost porovnat kresbu tohoto kompaktu se zrcadlem 450D spolu s objektivem Tamron AF 17-50mm/2.8, a pominu-li mírný rozdíl v šumu, pak musím s překvapením konstatovat, že výsledné obrázky na plném rozlišení obou přístrojů (při 12 Mpix) jsou v ostrosti přinejmenším vyrovnané, G9 se jen (narozdíl od zrcadla) málo mýlí v zaostření. Večerní nasvícení s bleskem například v restauraci nebo na plese je ve prospěch zrcadlovky. K zachycení přírodních detailů, lesa a také makra spíše vede G9. Slabinou je přílišný kontrast a sytost barev, které jsou někdy přemrštěné i při útlumu v nastavení (jedná se hlavně o červenou oblast).
    Ostrost snímků u G9 považuji za luxus, mnohdy zrcadlo s objektivem za 25 tisíc nevykouzlí tak nabroušené detaily...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (19)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram