CANON PowerShot A720 iS

Dobře vybavený, stabilizovaný, 8 Mpx fotoaparát se 6x zoomem, makrem od 1 cm a velkým displejem. Tak lze stručně popsat CANON PowerShot A720 iS. V následujícím uživatelském testu se nejen z reálných snímků dozvíte, jaký je.

Snímací funkce

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí je dostatečné rychlý. Pro náhodnou práci je vždy možné zvolit režim AUTO, pro daný záměr fotografa pak režimy „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Děti a zvířata“, „Interiér“, „Asistované panorama“, „Speciální scéna“ a „Video“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol a lze je dále vylepšit vlastním nastavením. Pro ty, kteří se nechtějí zdržovat studiem techniky fotografie jsou připraveny tyto speciální scénické režimy: Noční scéna, Listí, Sníh, Pláž, Ohňostroj, Akvárium, Pod vodou. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG. Zde mi chyběla možnost volby formátu RAW, určitě by s použitou optikou tvořil skvěle sehranou dvojici. Snímky se ukládají na paměťové medium „správně orientované“, protože CANON A720 iS je vybaven senzorem polohy.

Expozici nám dovolí CANON A720 iS nastavit v programových nastaveních od 15 sec.-1/2000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV To by mělo stačit na většinu běžných situací. Samospoušť můžeme spustit na 2, nebo 10 sec.

U tohoto modelu stojí za pozornost nahrávání videa, které mnozí fotografové od fotoaparátu vyžadují. CANON A720 iS je jistě potěší. Může na SD kartu zaznamenat nahrávky do kapacity karty o velikosti až 4GB (v délce max. 1hod.).

CANON PowerShot A720iS video

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme posunutím přepínače do polohy přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu. Snímky lze ve fotoaparátu také upravovat, např. odstranit červené oči. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší než 0,4 sec. Snímky můžeme uzamknout proti vymazání, utvořit Slideshow, přehrát na TV (Výstup A/V (PAL/NTSC) ) a přímo tisknout na tiskárně. Pro přehrání snímků do PC je CANON A720 iS vybavený portem USB 2.0 Hi-Speed.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) .

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích. Standardně je k dispozici v menu jazyků i čeština.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá CANON A720 iS první snímek do 1,7 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 0,5 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné, tedy do 0,1sec. Při sérii snímků je rychlost 1,5 snímku/sec do zaplnění karty. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,4sec. Výdrž baterie je vynikající, při občasném fotografování bleskem mi 2700mA NiMh akumulátorky vydržely přes 400 snímků.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je závislá především na kvalitě optiky. Ta je na CANONu A720 iS výborná. Vykazuje jen nepatrné soudkovité zkreslení a na širším konci nepatrnou aberaci v rozích obrazu. Obrazový senzor, který tuto kvalitní optiku doplňuje má též výborné parametry (dynamiku, podání barev), tedy bavíme-li se o práci v režimu ISO 80 – 400. ISO 800 je použitelné za specifických podmínek, ISO 1600 je podle mého názoru je použitelné jen nouzově. Vynecháme-li tyto vyšší citlivosti, je možné s CANONem A720 iS udělat moc hezké snímky jak v běžných, tak ve ztížených podmínkách. V oblasti Makro je A720iS jako doma. Snímky v protisvětle mají prokreslené stíny a ani tvrdé protisvětlo není zdrojem rušivých efektů. Když vše doplníme kvalitní optickou stabilizací, máme fotoaparát pro všechny situace. Jen to široké ohnisko kdyby bylo širší.

Příslušenství

Ke CANON A720 iS lze dokoupit následující příslušenství: měkké pouzdro DCC-80, vodotěsné pouzdro WP-DC16, závaží k vodotěsnému pouzdru WW-DC1, adaptér předsádek LA-DC58G, 1,75× telekonvertor TC-DC58N, 0,7× širokoúhlý konvertor WC-DC58N, předsádka 250D (58 mm), sada nabíječky baterií CBK4–300, Ni-MH baterie NB4–300, sada napájecího adaptéru ACK800

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Milda Kloj
    Milda Kloj
    10.12.2007 15:57

    Mám jen dotaz, jestli tenhleten Canon podporuje Mass Storage? Chtěl jsem si kdysi koupit Ixuse a odradilo mně, že jsou do PC třeba ovladače a to je dost nešikovný. Díky za odpověď.

  • Defo
    Defo
    12.12.2007 23:38

    Mám otázku. Vyzdvihuje se zde funce videa. Je možné nějaké srovnání kvality videa u tohoto (nebo obecně u digitálních fotoaparátů dnešní doby) a videa u kamery?
    Díky

  • Taffey
    Taffey
    14.12.2007 12:59

    Defo-to nemyslíš vážně s tímto dotazem. Že ne? Nebo jo? Taffey.

  • Pavel Křížek
    Pavel Křížek
    24.12.2007 10:47

    Dobrý den.
    Zajímalo by mě, jakou maximálně velkou můžeme dát do tohoto fotoapatátu kartu... Děkuji a přeji bohatého Ježíška.

  • Přemysl Krch
    Přemysl Krch
    13.01.2008 11:36

    Podle fotek vidím, že zřejmě Táborák, což?

    Jinak na tenhle foťák ve mě zraje odhodlání již tak měsíc, pokud ho seženu pod 5500, tak ho koupím - teď mám možnost mít ho jako student na Mironetu za 5800,-

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram