Test CANON Ixus 800 IS

Fotoaparát CANON Ixus 800 IS je dalším fotoaparátem osvědčené řady Ixus. Můžeme jej charakterizovat jako šestimegový, čtyřnásobný optický zoom s optickou stabilizací a velkým 2,5“ displejem. Je vybaven českým menu.

Úvod

CANON Ixus 800 IS čelní pohled CANON Ixus 800 IS design

CANON Ixus 800 IS mně zapůjčila firma CANON CZ s.r.o. Základní balení kromě fotoaparátu obsahuje: Řemínek, 16 MB SD Card, USB kabel, A/V kabel, nabíječku + nabíjecí baterii, CD s programemy ZoomBrowser EX (PhotoRecord)/I­mageBrowser, PhotoStitch, TWAIN (Windows 98/2000), WIA (Windows Me), ArcSoft PhotoStudio, a český návod k použití. Návod je přehledný, jednoduchý a poskytuje dostatečné informace o použití a možnostech fotoaparátu. V době testování byla doporučená cena fotoaparátu 12 499,– Kč.

Konstrukce

CANON Ixus 800 IS zepředu CANON Ixus 800 IS zezadu
CANON Ixus 800 IS shora CANON Ixus 800 IS zespodu
CANON Ixus 800 IS zprava CANON Ixus 800 IS zleva

Tělo – CANON Ixus 800 IS (v některých zemích se můžeme setkat s označením Canon SD 700IS) je celokovový, hladký, barvy kovově šedé. Fotoaparát má ergonomický, velmi elegantní, trochu klínovitý tvar, se zaoblenými rohy. S ohledem na velmi malé tělo umožňuje poměrně pevné uchopení a intuitivní ovládání. Ovládací prvky jsou zredukovány na minimum. Na horní stěně je pouze mřížka reproduktoru, spoušť s kroužekem ovládání zoomu. Na zadní stěně fotoaparátu, nad 2,5“ displejem, vpravo od optického hledáčku, je tl. Zap / Vyp s vestavěnou indikací stavu. Dále je do pravé části zadní stěny zapuštěn kruhový volič pracovních režimů fotoaparátu, pod ním pak tlačítko přímého tisku, křížový volič s rychlou volbou funkcí a potvrzením „OK“. Pod tímto voličem se nacházejí další dvě tlačítka, tl. „ovládání displeje“ a tl. „Menu“. Pod pravou rukou je umístěn krytý prostor s konektory pro přopijení USB kabelu a A/V konektor. Na spodní stěně má Ixus 800IS krytý prostor pro Li-Ion akumulátor NB-5L a paměťovou SD kartu. Spodek je dále opatřen kovovým stativovým závitem. Spodní a levá stěna mají vylisované „nožičky“, které umožní opřít fotoaparát o rovnou plochu na šířku i na výšku. Přední stěnu zdobí optický hledáček, pomocné světlo, mírně vystouplý blesk (ten výstupek účinně pomáhá, aby si fotograf nezakryl blesk prstem), otvor mikrofonu a objektiv. CANON Ixus 800 IS je svojí konstrukcí určený pro denní nošení v kapse. Tomu odpovídají i rozměry: 90,4×56,5×26,4 mm (bez výstupků) a hmotnost: 165g pouze tělo, 196 g včetně akumulátoru a SD karty.

CANON Ixus 800 IS baterie a SD karta CANON Ixus 800 IS konektor video TV
CANON Ixus 800 IS kabel USB CANON Ixus 800 IS řemínek
CANON Ixus 800 IS - hmotnost

Objektiv a CCD čidlo – Do těla CANON Ixus 800 IS je pevně zabudován výkonný 4× zoom objektiv Canon zoom lens 4× IS 2,8–5,5 / 5,8 mm-23,2 mm (ekvivalent 35 mm – 140 mm pro 35 mm film) s optickým stabilizátorem výsuvného typu. Stavba: 7 členů ve 5 skupinách. 2 asférické členy, z nich 1 člen UA (sklo s vysokým indexem lomu). Ve vypnutém stavu je objektiv zcela zasunutý v těle fotoaparátu. Čidlem je 1/2,5” CCD s 6 miliony pixelů. Citlivost je automaticky nebo manuálně nastavována mezi 80 ISO – 800 ISO a je stále zobrazena na displeji. Obraz je zpracováván obrazovým procesorem DIGIC II s technologií iSAPS. Objektiv doplňuje 4× optický zoom, stejně použitelný, jako u většiny jiných digitálů, omezeně, s podstatnou ztrátou kvality obrazu.

Zaostřování – Automatické zaostřování za objektivem (TTL) systémem porovnání kontrastu. 9bodový AiAF, 1bodový AF (fixní, střed) s režimy Normální, Makro, Nekonečno. V režimu Makro lze ostřit již od 2cm. AiAF systém zaostřování občas ostří jinam, než bychom čekali. Lze jej v menu vypnout.

LCD displej – 2,5” P-Si TFT, se 173 000 pixelů zobrazuje 100% scény a má dobrou viditelnost i za jasného osvětlení. Jeho svítivost lze regulovat. Přehrávané snímky lze na tomto displeji velmi dobře vyhodnotit z hlediska ostrosti i barevnosti.

Optický hledáček – Hledáček je spřažený se zoomem, nemá dioptrickou korekci a zobrazuje podle mého odhadu méně, než 75% scény. Co v něm vidíme, bude určitě na snímku, ovšem včetně okolí, které již v hledáčku nevidíme. Je tedy použitelný spíše orientačně, např. při kontinuálním snímání, kdy LCD hledáček zobrazuje jen poslední vyfocený obrázek. Ke hledáčku patří i dvě kontrolky, jedna indikuje zaostření, druhá připravenost blesku.

Optický hledáček

Vestavěný blesk – je integrován v horní části fotoaparátu. Má slušný dosah záblesku 0,5 m – 2,0 (T) – 3,5 m (W). Ukázky pokrytí snímku při širokém a úzkém úhlu záběru jsou přiloženy. Pokrytí je obvyklé, v celém udávaném rozsahu blesku jsou snímky dobře prosvětlené. Při záběrech venku za tmy musíme počítat s větším rozptylem světla ze záblesku a tím i zkrácením maximálního dosahu záblesku.

CANON Ixus 800 IS desig

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • juhu
    juhu
    06.11.2006 09:33

    nenaslo by sa porovnanie s novsim IXUS 850? Samotna recenzia je zrejme o.k., akurat dost oneskorena... prave vyssie uvedene porovnanie by to mohlo zachranit....

  • lukas kraus
    lukas kraus
    31.01.2007 03:42

    mam dotaz, jak lze zjistit rychlost zaverky? autor clanku pise, ze ji nelze kontrolovat, ale u prilozenych snimku jsou uvedeny.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram