Test fotoaparátu Samsung NV10

Samsung útočí na naše smysly novou generací fotoaparátů NV - New Vision. Jedním ze zástupců řady je Samsung NV10. Jaký je tento kapesní fotoaparát se dočtete v našem redakčním testu, ke kterému jej zapůjčila firma Solid, jež v České republice zastupuje Samsung na poli digitálních fotoaparátů. A pokud chcete "NVčka" vidět na vlastní oči, navštivte právě zahájený Invex/Digitex v Brně.

Úvod

10,1 Mpx fotoaparát od firmy Sansung – Samsung NV10 je svým způsobem naprosto unikátní.

V balení najdete nejen to, co vždy, ale dokonce i kožené pouzdro, dálkové ovládání a dokovací stanici. Kartu však ne, aparát má totiž cca 20MB vnitřní paměť.

Příslušenství

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana Dolní strana
Ovládací prvky

Ovládání je právě to, co je zde naprosto unikátní. Na LCD se ukazuje ikonka funkce a vy ji tlačítkem vedle aktivujete. I v absolutní tmě víte, co nastavujete, jakou funkci aktivujete. V porovnání s dotykovými displeji je jasné, že ten u NV10 zůstane čistý. Vše je dokonale přehledné a rozumně dostupné a dokonce v češtině. Ale má to své ale. Je-li fotoaparát na stativu, tak se k dolní řadě tlačítek dostanete pouze s obtížemi. A i jejich rozložení je určené pro menší prsty. Mohu říci, že jsem byl zpočátku k ovládání spíše skeptický, jako ke každé změně. Ale nebyl jediný důvod. Zvykl jsem si velmi rychle a přehlednost tohoto ovládání jasně převládla.

Aparát je maličký, má rozměry 97×60×19 mm a hmotnost 170g včetně baterie. Díky gripu se dobře drží, slušně se ovládá. Celkově nemám podstatné výhrady.

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Do těla je zabudován objektiv Schnieder-KREUZNACH Varioplan zoom s 3× zoomem s rozsahem 35 – 105 mm (35 mm ekv.) se světelností 2,8(W) – 5,1(T). Čipem je 1/1,8” s 10,1 Mpx (efektivně). Citlivost je v rozmezí 100 – 1000. Standardně aparát ostří v rozmezí 80cm – nekonečno, v režimu makro od čtyř centimetrů (W) resp. 50 cm (T). AF si v případě potřeby prosvěcuje svítivou oranžovou diodou (zapnutí se volí v Setupu).

Ostření je za horších světelných podmínek pomalejší, než je standardní, ale funguje (správně) i za nízkého osvětlení (bez přisvícení), což také není zcela obvyklé a je to tedy velká výhoda.

LCD displej

Zadní strana

LCD je skutečně exkluzivní. Zpoždění u něj neuvidíte ani za šera, barvy jsou dokonalé (líbivé). Skutečně mě v tomto směru nadchnul. Nicméně sytost a teplý nádech je nejen na displeji, ale i zpracování snímků je „taženo“ tímto směrem. Velikost je dnes již standardní – 2,5", rozlišení 230k bodů. Postrádal jsme standardní tlačítko s funkcí Disp (zobrazení informací), to se volí v Setupu. Histogram při snímání i prohlížení jsem hledal marně.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram