Test fotoaparátu Panasonic DMC-LX1

Novinka firmy Panasonic - 8,4 megapixelový fotoaparát velikosti krabičky cigaret s čipem o poměru stran 16 : 9 a možnostmi nastavení, které odpovídají modelu FZ30. To je model DMC-LX1. Pokud vás zajímají jeho vlastnosti a fotografie, přečtěte si následující test.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-LX1

Panasonic DMC-LX1 je kompaktní 8,4 megapixelový fotoaparát (efektivně) se čtyřnásobným optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem, manuál a 32 MB SD kartu.
Rovnou na úvod by se slušelo říci, že je to rarita mezi kompakty. Čip má totiž fyzický poměr stran 16:9. Navíc jeho ohnisko začíná na skvělých 28 mm (35 mm ekv.). Má prakticky všechny manuální funkce. A tohle všechno je v těle velikosti krabičky od cigaret. Pravda, objektiv, vzhledem k „širokosti“, z těla vystupuje hodně.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Panasonic DMC-LX1

Aparát má rozměry 106×56×26 mm (bez výstupků) a hmotnost 215 gramů (včetně baterie a karty) . Ovládání je tradičně velmi jednoduché, přestože aparát disponuje prakticky všemi funkcemi jako model Panasonic DMC-FZ30. Vzhledem ke třídě mu z hlediska ergonomie nelze nic vytýkat.

Horní strana

Na horní stěně najdete hlavní volič režimů, vypínač, spoušť, kolem spouště páčku zoomu a tlačítko pro volbu režimu stabilizace. Také reproduktor s mikrofonem se nachází na vrchní straně aparátu. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na pravé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro baterii a SD kartu.

Dolní strana

Kovový stativový závit je umístěný zcela u okraje dolní stěny, tedy mimo osu objektivu. To umožňuje výměnu baterií i na stativu. Zadní straně dominuje 2,5" LCD displej. Další prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko pro mazání snímků sloučené s režimem sekvenčního snímání a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou bracketingu, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště. Uprostřed nich je tlačítko menu. Pod tlačítkem pro blokování expozice (či ostření nebo obojího současně – volba v menu) je netradiční ovládací prvek – joystick (funkce jsou zmíněny dále). Opět platí, stejně jako u modelu FX8, že tlačítka jsou skvěle hmatem čitelná. Poslední ovládací prvky najdete na objektivu. Je to přepínač poměru stran a přepínač režimu ostření. Myslím, že volba poměru stran přímo na těle je nezbytností a zaslouží tedy pochvalu. Je to tím, že na některé snímky je vhodnější poměr třeba 4:3 než 16:9 a odpadá nutnost přenastavovat hodnotu někde v menu. K ovládacím prvkům bych tedy neměl u tohoto aparátu naprosto žádné výhrady.

LCD a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 207 tisíc bodů. Byl dobře čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Jeho jas lze měnit v menu. CCD je 8,4 Mpx čip velikosti 1/1,6". Jeho zásadní odlišnost od všech mě známých aparátů je v tom, že jeho poměr stran je reálně 16:9 a tedy i maximální rozlišení 8,4 Mpx je využito právě při něm. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Objektiv

Aparát disponuje objektivem Leica DC Vario-Elmarit. Světelnost je v rozmezí 2,8 – 4,9. Maximální clona je 8. Jeho čtyřnásobný rozsah v přepočtu ke kinofilmu začíná na skvělých 28 mm a končí na 112 mm. Digitální zoom jej rozšiřuje až čtyřikrát. Protože nižší rozlišení jsou výřezem ze středu čipu a nikoliv vzniklé přepočtem z celého čipu, tak se u nich optický zoom ještě prodlužuje na cca pětinásobek. Krytka objektivu není automatická, což snižuje rychlost první expozice, ale zároveň umožňuje perfektní ochranu přední části objektivu.

Následující tabulka ukazuje reálné ostřící vzdálenosti naměřené od hrany objektivu a přibližné rozměry snímané plochy pro formát 16 : 9. Kratší strana je shodná pro všechny tři poměry. Ostatní lze jednoduše dopočítat.

f 28 mm f 112 mm
Normální režim 25 cm
40 cm x 22 cm
cca 1 m
36 cm x 20 cm
Makro 5 cm
9 cm x 5 cm
27 cm
10 cm x 6 cm

Automatické ostření je tradičně na výtečné úrovni jak co do rychlosti, tak co do přesnosti. Při nedostatečném osvětlení si aparát přisvítí (volitelně) diodou, která je účinná do vzdálenosti přibližně tři metry. V manuálním režimu ostření lze využít tři režimy zobrazení scény na LCD, stejně jako u FZ30. Pro představu – mezi 5 cm a 10 cm je 65 ostřících kroků, mezi 20 cm a 1 m dalších padesát. Ostří se joystickem na zadní stěně fotoaparátu.

Nejmenší ostřící plochy na první pohled nedovolují focení malých objektů. Nicméně zde pomůže výřez. Za velmi příjemné považuji ostření při nejdelším ohnisku již ze vzdálenosti necelých třicet centimetrů a tedy při prakticky stejné ploše jako při nejkratším ohnisku. Lze tak dosáhnou příjemně rozostřeného pozadí.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Regine Martin
    Regine Martin
    30.11.2005 12:11

    Moje plus proč jsem ho vybral:
    A) objektiv začíná od 28mm :-) ALE musí se samozřemě zaplati, jenže na krajinu a nejčastější moji potřebu v místnosti je to +++++
    B) optický stabilizátor +++++
    C) Li-ion akumulátory ++++
    Myslím si, že pro laické focení je ideální. Jinak vybavený digitál dnes nekupovat. Ještě jsem uvažoval o Canon PowerShot S80, ale ten nemá optický stabilizátor.

  • Peter Peter
    Peter Peter
    30.11.2005 22:30

    regine:
    nevaditi vyssi sum pri fotkach aj pri iso 80

    Ja som bol tiez pevne rozhodnuty pre LX-1, ale po precitani zahranicnych recenzii som dost zneistel..
    Vychvaluju ho vo vsetkych, ale strasne mu na kvalite berie vysledny sum..
    Tak neviem, co teraz...

  • Regine Martin
    Regine Martin
    02.12.2005 07:33

    Možná můj chybný pohled na svět:
    A) jsem běžný dovolenkářský fotograf
    B) fotky, hlavně barvy se mi líbí jen za slunečného počasí (v tom případě šum je zanedbatelný paramer)
    C) u recenzí si člověk musí dát pozor, že se často srovnávají nesrovnatelné foťáky (například pravá zrcadlovky do kufříku s kapesním kompaktním foťáčkem, nebo jsou někde v ISO 1000)
    D) no a pak mám v záloze Minolta Dynax 60 AF se stativem na klasický film :-)

  • Regine Martin
    Regine Martin
    02.12.2005 07:47

    Zkusil jsem na adrese
    http://www.dpreview.com/reviews/panasoniclx1/page12.asp
    Diskutabilnost testu je v tom, že u srovnávaných produktů bylo zapojeno výrobcem nastavené potlačení šumu:
    "Note that all tests were performed with the noise reduction set to it's default ('STD').
    Což si mohu provést i dodatečně.

  • Martin Souček
    Martin Souček
    20.02.2006 13:22

    objektiv začíná od 28mm při poměru 16:9,
    jak je to při 4:3?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram