Virunga, fotografování horských lesů, Uganda

Výstup z výšky 2000m na úpatí na vrchol sopky Sabyinyo (3711m) znamená projít pásmem bambusového lesa, horským vřesovcovým pralesem až do pásma tropického deštného lesa s klejovkami (Lobelia). Pro fotografa přírody je to nádherný zážitek, Fotografoval jsem z ruky lehkou kombinací Sony A7iii s objektivem Sony FE 20mm f/1,8G.

Virunga je vulkanické pohoří na území Ugandy, Rwandy a Konga. Je známé filmem Gorily v mlze o primatoložce Di­aně Fossay. Jediným aktivním vulkánem v této slupině je Nyiragongo na území Konga. Poslední výbuch zde byl v roce 2021. Nejvyšší je Mount Karisimbi na hranici Rwanda / DRCs výškou 4,507m. Asi nejdostupnější jsou vrcholy Virungy z území Ugandy – Mount Muhabura s malou kalderou 4,127m, fyzicky nejsnadnější Mount Gahinga 3,474m a pak Sabyinyo (někdy Sabinyo).

Vulkány Virungy na hranici Uganda-Rwanda od jezera Mutanda (zlevaMuhabura, uprostřed Gahinga a vpravo v oblacích Sabinyo)

Panorama ze 6-ti fotografií fotografované z ruky se Sony A7iii s objektivem Sony FE 20mm f/1,8G

Sabyinyo, pro který jsem se rozhodl, je nejstarší z vulkánů Virungy. Jeho hlavní vrchol leží na hranici tří států: Ugandy, Konga a Rwandy. Jediná výstupová trasa vede z Ugandy. Hoře se říká “Zuby starého muže”. Skládá se z pěti vrcholů. Při výstupu na hlavní vrchol musíte nejprve vystoupit na první, pak sestoupíte o 200 výškových metrů níž a začínáte stoupat na druhý “zub”.

Pohled z vřesovcového lesa na tři vrcholy Sabyinyo (nejvyšší je ten vzadu s mlhou)

Rozsáhlé porosty lobelií začínají po sestupu z prvního vrcholu směrem na druhý vrchol. 

Prales obřích vřesovců leží v příkrých svazích a procházíte jím při výstupu na první vrchol. Vrcholová cesta vede po hranici Ugandy s Rwandou. Sabyinyo je ze tří “ugandských” vrcholů nejvíce fyzicky náročný . Má však díky největší relativní odlehlosti nejlépe zachované horské lesy. Jako fotograf jsem se proto rozhodl pro Sabinyo.

Výstup na Sabyinyo není technicky náročný. Začíná velmi klidně bambusovým lesem, kde jsme narazili na stopy pralesních slonů.

Bambusový les ve výšce kolem 2300m, národní park Mgahinga, Uganda

Z pokroucených větví vřesovců zde vyrobili žebříky, které usnadňují výstup příkrým svahem. Jenže odpoledne začíná pravidelně pršet. Hora se zahalí do mlhy. Pak jsou mokré kluzké žebříky spíše na škodu. Bojíte se, že vám noha zapadne mezi svah a kluzký příčník. V březnu 2024 jsem druhého vrcholu Sabyinyo dosáhl kolem 14:00 po asi šesti hodinách výstupu.

Na druhém vrcholu Sabyinyo ve výšce 3537m. Tady již stromy zcela chybí.

Výškově musíte dát skoro dva kilometry a s fotoaparáty to je “makačka”. Pak ale začalo pršet a hlavní vrchol se zahalil do husté mlhy. Na hlavní vrchol mi chyběla ještě hodina a k tomu hodina zpět. Ty jsme neměli. Déšť byl vlastně vysvobození. Moji expediční kolegové v Kisoru pod vulkánem si mysleli, že za výstup zaplatím svoji fototechnikou. Tam totiž byla odpoledne tropická průtrž tak intenzivní, že vytopila Travellers Rest Lodge, kde jsme spali. Tuhle krásnou lodge kdysi nazvala Dian Fossay svým druhým domovem. Hora však ke mně byly milostivá a mlha znásobila nádheru tropických lesů.

Největším a nejvyšším pohořím rovníkové Afriky je Ruwenzori. Jenže výstup do oblasti klejovkový plání zde díky kvůli rozlehlosti údolí trvá několik dní. Na to v intenzivní dvou týdenní fotoex­pedici Fotoinstitutu do Ugandy, plné špičkových fotografických oblastí, jednoduše nebyl čas. Proto jsou kuželové sopky stoupající do rychle do výšky, ideální příležitostí, jak prozkoumat jednotlivé typy horských lesů během jednoho, i když náročného dne. Národní park Mgahinga, jehož součástí jsou sopky pohoří Virunga, je zároveň místem výskytu horských goril a kočkodana zlatého (Cercopithecus mitis kandti). Jejich tlupy volně přecházejí přes hranice Ugandy, Rwandy a Konga. Jejich fotografování je rovněž krásným zážitkem.

Tuhle ceduli umístili do místa ve třech čtvrtinách výstupu, kde vysoko nad sebou vidíte jednotlivé vrcholy “zubů starého dědka” (fotografie 2). Řada lidí se prý odtud vrací. Určitě to nevzdávejte. Výše je tropický les ještě krásnější.

Děkuji společnosti So­ny.cz za zapůjčení fototechniky.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram