FOTOVIDEO SRPEN 2023

S novým měsícem, již tradičně, přinášíme malou ochutnávku magazínu FotoVideo pro červen 2023. V tomto čísle Vás čeká například analogová škola s Petrem Březinou, test stativu Gitzo s Jiřím Šebkem, výstava Jefa Kratocvhíla, Blatenský fotofestival a spoustu dalších.

Co si vyberete? Tentokrát nás možná víc pochválí milovníci pohyblivých obrázků, filmů a streamů, protože jsme si udělali čas a našli hodně místa na inspiraci, techniku a příslušenství související s videem a současnými trendy kolem něj. Vždyť ho dnes každý digitální foťák umí, a dokonce ve vysoké, dříve nevídané kvalitě!

Oproti minulému, převážně černobílému vydání jsme i o trochu barevnější, což je dáno jiným tematickým zaměřením jednotlivých autorů. Začínáme velkým rozhovorem s výborným a slavným kameramanem nejen o jeho filmu, který se dostal až do Cannes. Dovolili jsme si i jednu osobní vzpomínku na brněnského fotografa Jefa Kratochvíla, který by se v tomto roce dožil osmdesátky. Byly to krásné chvíle v dávných devadesátkách, pokaždé když Jef dorazil z Brna do Prahy, do Klimentské či na Alšovo nábřeží, kde jsme vytvářeli tenkrát největší a nejčtenější časopis u nás. Nad každou Jefovou fotkou stálo za to se zastavit a hlavně zamyslet. Viděl svět zvláštně a hluboko. A to jeho vážné pokyvování hlavou a zajímavé úvahy pronášené brněnským nářečím, máme v hlavě dodnes.

Dost ale nostalgie, fotka a video jsou tu od toho, aby zaznamenávaly příběhy lidí a světa kolem nás, důležité okamžiky, které si pak my a generace po nás mohou připomínat a třeba i formu jejich záznamu na výstavách a v časopisech občas obdivovat.

A když už jsme u těch výstav! V tomto vydání najdete i jednu z netradičního, zmrzlinami přeplněného prostředí. Podívejte se na ní! Srpnové FotoVideo je hodně fotograficky i filmově inspirativní, hodně technické, ale hlavně praktické. Dostali jsme spoustu zajímavých reakcí na červencovou Analogovou školu a taky na naše cestovatelské a fotolokační rady. Ani v tomto vydání na vaše cestování za skvělými záběry nezapomínáme. Svět se má objevovat a vědomí o něm a naše znalosti rozšiřovat. Vyberte si třeba z naší nabídky zpracování a úprav vašich (nejen cestovatelských) fotografií a nezapomeňte soutěžit. Máte jedinečnou šanci své záběry z cest po krajích českých i zahraničních zúročit v soutěži Fotograf roku, jejíž 23. ročník se pomalu a jistě žene do finále. V tomto vydání najdete vaše nejlepší snímky z krásného osmého tématu VODA a současně vás vyzýváme ke vkládání soutěžních snímků do již předposledního letošního kola, které má ještě krásnější název STROMY. 

A co jsme vám vybrali z obsahu srpnového vydání? Například:

Rozhovor: Mark Bliss – Kamerou se tvoří emoce

Wildlife: Roie Galitz – Fotograf opravdové divoké přírody

Výstava: Jef Kratochvíl – Dárek k nedožitým osmdesátinám

Z fotoklubů: Bla­tenský fotofestival – Barva bude jeho tématem

Gitzo inspiruje: Jiří Šebek – Test Gitzo GK2545T-82QD Traveler

Analogová škola: Petr Březina – Existují ještě nové filmové fotoaparáty?

FotoVideo Příslušenství: Ma­rian Chytka – Jaký je Delkin Black CFexpress Type B?

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram