Pentax - nová zrcadlovka K-3 III

Pentax, tradiční výrobce zrcadlovek, žije. Představil novou APS-C zrcadlovku K-3 III s 26MP senzorem, výkonnou 5.5EV stabilizací, rychlým snímáním až 12sm./s a novým autofokusovým modulem SAFOX 13 se 101 AF body. Samozřejmostí u výrobce je plnohodnotné utěsnění proti nepřízni počasí.

Pentax je asi nejtradiciona­lističtější výrobce zrcadlovek, který stále vyvíjí nové fotoaparáty. Zatímco Canon a Nikon, jak se zdá, upínají své snahy hlavně k bezzrcadlovkám (a Sony už dávno přešlo), Pentax se drží svého. Přesto ale poslední zrcadlovku ve své vrcholové APS-C řadě K-3 (model Mark II) uvedl v roce 2015.

Ta nyní dostává po pěti letech nástupce s názvem K-3 Mark III.

Zvenku se od předchůdce liší trochu jiným rozmístěním ovladačů atd., přesto byste fotoaparát ale snadno identifikovali jako Pentax zrcadlovku i bez loga na hranolu:

Jaká jsouá hlavní lákadla nového modelu?

Nový čip s cca 26MP – oproti 24MP předchůdce to není velký nárůst, ale znamená to, že je použit nový čip.

100% hledáček s 1,05× zvětšením – nárůst oproti už tak velkému (na APS-C) hledáčklu K-3 II.

Vysoká citlivost ISO až 1 600 000 – o praktické použitelnosti se samozřejmě přesvědčíme až naživo v testu, ale je to na APS-C rekordní hodnota.

Stabilizační systém čipu SR II s účinností až 5.5EV – to je nárůst od minulé generace o celý expoziční krok.

Dotykový displej s rozlišením 1 620 000 bodů – první K zrcadlovka s dotykovým displejem, který má zatím nejvyšší rozlišení.

AF systém SAFOX 13 se 101 zaostřovacími body – oproti K-2 II s 27 je to významný nárůst. Počet křížových zůstává stejný (25).

Nový procesor a umělá inteligence – Pentax zakomponoval algoritmy hlubokého učení – umělé inteligence, která se učí rozpoznávat scény a pomáhá třeba s detekcí obličejů/očí

Sériové snímání s rychlostí až 12 sn./s – se zapnutým AF-C je to sice „jen“ 11, ale i tak je to značný nárůst od minulé generace.

4K video – dnes standard, ale v řadě K-3 poprvé

Závěrka s odolností na 300 000 snímků – k čemu je odolná zrcadlovka bez odolné závěrky?

Wi-fi a Bluetooth – protože tradicionalismus jen odsud posud.

Pentax K-3 III bude k dispozici v černé a stříbrné za oznámenou cenu 2000 dolarů (česká bude jistě o trochu vyšší).

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram