Test fotoaparátu Canon PowerShot Zoom

Canon PowerShot Zoom. Je to úzce zaměřený kompaktní fotoaparát, nebo je to spíše dalekohled s možností fotit a natáčet video? Odpověď najdete v testu.

Kvalita foto výstupu

Pro dobré snímky je zásadní použitá citlivost. Do ISO cca 800 jsou snímky slušné, žehlení nevadí a pro nejnižší citlivosti jsou dokonce výstupy velmi dobré. Od hodnot cca ISO 1000 je zásadní redukce šumu, která snímky vyhladí a tím se ztratí detaily. Jenže ty obvykle u snímků zvířat očekáváme. Při použití 2× digitálního zoomu se výsledek samozřejmě zhorší.

Canon PowerShot Zoom, f=13.80 mm, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 100
100 mm
Canon PowerShot Zoom, f=55.50 mm, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 100
400 mm

Canon PowerShot Zoom, f=55.50 mm, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 100
800 mm

Předchozím snímkům nelze nic vytknout. Je perfektní počasí, použité ISO 100, krátké časy.
Více viz Ukázkové fotografie.

Videorežim

Video je výše uvedenými okolnostmi omezeno minimálně. Výstup je velmi dobrý. FullHD prakticky stačí. Za podstatnou považuji rychlé a dobré ostření. Škoda, že nejde natáčet s vyšší frekvencí než 25 snímků za sekundu, dalo by se lépe vytvářet zpomalené video.

Maximální délka souvislého záznamu je 10 minut.

ledňáček

a zase ledňáček

kachničky

Letící kachny jsem si všiml periferním viděním. Stihl jsem nazdařbůh zamířit, podívat se do hledáčku a stisknout nahrávání. Je tam.

protisvětlo

Ledňáček s rušivým zvukem v pozadí, v závěru rychlost přeostření po změně ohniska.

sněží a sněží

ovce

Napájení a výdrž

Výrobce uvádí výdrž až 150 snímků nebo až 60 minut záznamu videa. V režimu vysoké frekvence snímání (10 sn/s) samozřejmě nafotíte výrazně více. Já se mezi dvěma nabitími na limity nedostal. Baterii musíte nabíjet přímo v těle přes konektor USB-C. V originálním balení je kabel USB C-C a součástí není nabíječka. Když jsem připojil Zoom k powerbance běžným USB-C kabelem, tak se nestalo nic (pro 1A i 2A výstup). Ověřil jsem dotazem, že aparát vyžaduje vyšší nabíjecí proud (3 A, výkon nabíječky od 18 W). A tak se u toho zastavíme. Pořídit můžete originál Canon PD-E1 nebo třeba Anker PowerPort Atom PD 1 (30 W). Pokud použijete powerbanku, musí mít odpovídající parametry výstupu. Nejméně 18 W, více bude lépe. Konkrétně například můžete použít model Anker PowerCore Slim 10000 PD, případně Hama Universal USB-C Power Pack PD, 26800mAh 5–20V/60W. Autonabíječky obdobně musí mít výkon od 18 W.

Konektivita

Máme k dispozici připojení WiFi, bluetooth, které funguje samozřejmě přes mobilní telefon s aplikací Camera Connect. Ovládání na dálku je pak velmi jednoduché. Já se spojením telefonu a fotoaparátu opět trochu zápolil, ale nakonec se povedlo. Jak jsem psal výše, škoda, že PowerShot Zoom nemá stativový závit. Pro fixaci na místě si budete muset vyrobit nějakou pomůcku.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Festa
    Festa
    17.02.2021 18:46

    Mít zbytečný peníze, nebo to dostat jako dárek tak bych to zkusil.
    Při vyjížďce na kole by se určitě hodil.
    Ale pro pravověrné fotografy to asi nebude.
    Vašek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram