Testovaný model je již pátým přírůstkem do rodiny pokročilých kompaktů RX-100. Světelný zoom, dobrá obrazová kvalita z 1" 20MPx senzoru, superrychlé ostření a snímání a výborné 4K video jsou hlavní lákadla. Zejména s přihlédnutím ke kapesním rozměrům. Dokonce i hledáček se vešel...

Až se nechce věřit, že se tolik funkcí vměstnalo do tak malého těla. Přístroj je skutečně našlapaný, v těle jen o málo větším, než krabička cigaret se nachází (na kompakt) velký snímač, zatažitelný světelný objektiv, vyskakovací blesk, vysouvací hledáček, výklopný displej… mám pocit, že přidat tam Sony ještě něco navíc, dopadne přístroj jako pan Creosote po mentolce.

Zajímavostí této řady obecně je také to, že na trhu (aspoň v době psaní recenze „pětky“) zůstávají všechny přístroje najednou – stále můžete koupit jak Mark I, tak Mark V a všechno mezi tím. Sony tím supluje nižší a vyšší modely – starší model po uvedení nového přejde do nižší cenové hladiny. Podobně je tomu ale i u dalších modelových řad Sony.

(O přístroji RX100 V jsme již první zkušenosti psali zde, toto je podrobnější test).

Od počátku byl hlavní smysl RX100 nabídnout co nejvíce v co nejmenším balení. Je tak zakladatelem kategorie, která se stala velmi populární (tzv. 1" kompakty, velikost senzoru 13.2 × 8.8mm, známé též pod značením Nikonu – CX). Pokud byste teď v hlavě počítali, že 13.2 × 8.8mm nedá v úhlopříčce palec ani omylem, počítáte správně. Řešení příkladu  najdete v tomto článku.

Ve své poslední inkarnaci (V) je RX100 také šikovným nástrojem pro natáčení videa. Na takového drobka toho umí hodně, 4K s vysokým bitrate, slow motion VIDEO až 960p, plynulé přeostřování díky detekci fázového posunu ( co to je?)… takže aspoň na papíře ideální kapesní zápisník pro obrázky nehybné i pohyblivé s ambicemi zvládnout i nějakou tu náročnější práci.

Obrazová kvalita obojího výstupu – prozradím hned zkraje – je dostatečně dobrá i pro „seriózní“ snímky. Samozřejmě menší čip narazí na své limity dříve, než větší, ale když to světlo dovolí, produkuje RX100 V snímky v takové kvalitě, že když je na výstavě zamícháte mezi fotky z DSLR, nikdo nic nepozná (i poměr stran sedí).

Problém je jinde – RX100 V je uzavřený systém. Nepřipojíte k němu ani externí blesk, ani externí mikrofon a to může být pro vážnou práci klíčové.

Omezující je i výdrž baterie – udávaných 220 snímků na jedno nabití (CIPA) není mnoho.

Přesto si tento fotopřístroj cestu do brašny (kapsy?) kdejakého profesionálního fotografa či seriózního hobbysty jistě najde. Jeho smysl vidím jako ideálního doplňku k „velkému“ fotoaparátu - je malý, lehký, pohotový a ve svém uzavřeném systému přitom nabídne všechno, co se od kvalitního fotoaparátu čeká: vysokou kvalitu obrazu (výstup z čipu), světelný, ostrý zoom standardních hodnot (24–70mm ekv.), RAW, plnou sadu expozičních režimů P, S, A, M, výklopný displej, hledáček, blesk (s možností „bouncnout“), rychlé PDAF ostření (co to je?), ovládání dvěma rollery, dobrou konektivitu…

Alternativně u podobných přístrojů zároveň doplňuji, že dobře nahradí zrcadlovku jako rodinný fotoaparát, což by byla pravda i v případě RX100 V, ale v podobném doporučení mi trochu  brání cena a fakt, že na trhu jsou čtyři jeho levnější bratříčkové, kteří úlohu rodinného fotoaparátu zvládnou zrovna tak a nebude vás tolik mrzet, až vám je děti ztratí (ten foťák je fakt malý!).

Výrazně levnější Mark I a Mark II také nabídnou delší dosah zoomu (28–100mm), což je u foťáku „na cesty“ určitě lepší. Rozsah 24–70 (ne náhodou) odpovídá spíše profesionálním základním zoomům pro více „kontaktní“ fotografování.

Specifikace

Model Sony CyberShot RX100 Mark V
Typ Pokročilý kompakt se zoomem
Senzor 1“ 20MPx Stacked BSI CMOS
Procesor Bionz X
Citlivost ISO 125–12800 (25600 softwarově)
Video Až 4K 30p / 100 Mbps, XAVC S, MP4
Blesk Ano, dosah 10.2 m
Hledáček Ano, elektronický, 0.59×, 2 359 296 bodů
Displej LCD, výklopný, nedotykový,1 228 800 b­odů
Objektiv ekvivalent 24–70mm, světelnost F1.8–2.8
Sériové snímání Až 24 sn./s
Rozsah časů 30s-1/2000s (elektronicky až 1/32000s)
Synchronizace s bleskem Do 1/2000s
Baterie NP-BX1 (220 snímků)
Rozměry 102 × 58 × 41 mm
Váha 299 g

Kompletní specifikace Sony RX 100 V:  https://www.sony.cz/…tni-fotoapar…

Konstrukce, design, ovládání

Design je od prvního modelu RX100 téměř stejný a v podstatě minimalistický. Mě se celkem líbí. Držení takto malého a hladkého přístroje však není nic moc a s většíma rukama je jeho ovládání trochu složité, ale jde si zvyknout. To je daň za velikost a podobně to mají všechny miniaturní přístroje.

Konstrukce je kvalitní, výklopné části (kryt baterie, displej) jsou na tenkých kloubech, které trochu pruží, ale neměl bych o ně obavu.

Ovládání je jednoduché – režim snímání, nastavení blesku a kompenzace expozice jsou na směrových šipkách, kolem nich je zadní roller s volitelnou funkcí. Většinu věcí rychlé nastavíte přes rychlé menu schované pod tlačítkem Fn (12 položek, uživatelsky přiřaditelné).

Druhý ovládací prstenec (roller) je kolem objektivu, zoomuje se klasickou páčkou umístěnou kolem spouště… prostě kdo někdy držel jakýkoliv kompakt v ruce, zorientuje se rychle.

Méně rychle se lze ale zorientovat v menu, které je ještě starého typu. Ve staejné době, jako RX100 V představilo Sony i A6500 s vylepšeným, přehlednějším menu, RX100V ho ale nedostal. Škoda. Takhle se vám stane, že máte třeba nastavení videa rozházené nelogicky přes tři karty – jednotná záložka neexistuje. Na druhou stranu, pokud používáte další přístroje Sony už jste si asi zvykli a tušíte kde co hledat, ale pohotové ani přehledné to není.

Prohlídka menu:

Zajímavý je vyskakovací hledáček, který bych na podobně malém přístroji ani nečekal. On tu však je a není vůbec špatný. Menší, než na „velkých“ bezzrcadlovkách a SLT, ale rozlišením stejný. Je na to miniaturní páčka a pozor, po vyskočení je potřeba si ještě přitáhnout okulár, jinak v něm neuvidíte nic. Pro zasunutí nejprve zasuneme okulár a a pak manuálně celý hledáček zpět do těla.

Vyskakovací blesk není nijak silný, ale jde rukou přidržet v poloze „do stropu“ (bounce), což je fajn.

Externí blesk nasadit nejde (chybí sáňky, pokud byste chtěli používat RX100 s bleskem, sáňky má verze  Mark II).

Pokud chcete používat RX100 na stativu, můžete, standardní stativový závit nechybí. Je však mimo optickou osu objektivu a při nasazení destičky se nedostanete k baterii ani ke kartě.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100V lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram