Ekvádor: fotografování v Amazonii I - krajina

Zkušenosti z fotografování ve dne i v noci v amazonském deštném pralese v okolí řeky Cuyabeno v Ekvádoru. Kyselé laguny s Macrolobium acaciifolium či obrovské kapoky nadchnou i krajináře. Fotografovali jsme se zrcadlovkami Canon EOS 5DSRCanon EOS 6D Mark II. Na krajiny se nejvíce osvědčily extrémně širokoúhlé objektivy Canon EF 11-24mm f/4Sigma 14mm f/1,8Canon 16-35mm f/4. Na orchidej do koruny stromu dosáhne Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 IS L nebo pevný 300mm, který vlečete na fotografování zvířat.

Ekvádor je země s asi největší přírodní diverzitou na světě. Na relativně malém území zde najdete vysokohorské tundry až po ledovce, vysokohorské náhorní plošiny, mlžné horské lesy, pouště a deštný prales. Během jednoho dne se z náhorní plošiny vysoké přes 3000m přenesete do vlhkého amazonského deštného pralesa. Ekvádor má jedny z nejlépe udržovaných silnic v Jižní Americe. Cesta do nitra pralesa však vede po řekách. Právě to může být kámen úrazu. Stav vody v řekách je velmi proměnlivý. V období sucha se do některých oblastí vůbec nedostanete. Ideální je návštěva těsně po konci období dešťů. V našem případě jsme zvolili září a měli jsme štěstí. V průběhu týdne pršelo v oblasti jen jeden den a voda na řekách rychle ubývala. Do řek padají z okolního pralesa stromy. Ty v případě nižšího stavu mohou zcela zablokovat průjezd.

Laguna Cuyabeno při západu Slunce, národní park Cuyabeno, Ekvádor

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 16–35mm f/4 L IS, ohnisková vzdálenost 16mm, clona f/8, čas 1/40s, ISO 400

Foto Andrej Macenauer

Jak je to s komáry?

Komáři jsou v Amazonii jednou z možných nepříjemností. Nesou s sebou riziko nemocí jako malárie nebo dengue. Dobrým řešením je nastříkat oblečení prostředky obsahující DEET. Malaron jako antimalarikum je drahý a cpát se léky nemám zrovna v lásce. Mnohem lepším řešením je zvolit oblast, kde komáři nejsou. Oblasti tzv. černých vod jsou silně kyselé a komáři se zde nelíhnou. Na začátku září jsme v černých lagunách Cuyabena na komáry vůbec nenarazili. To byla vynikající zpráva pro fotografování lagun, které jsou nejzajímavější v časech před východem a po západu Slunce. To je zrovna období komárů.

Fotografování kyselých lagun

Do Amazonie jezdí především fotografové wildlife a makrofotografové na hmyz a detaily rostlin. Deštný prales je pro krajináře jeden velký chaos. Proto jsme chtěli do kyselých lagun, kde se ve stojaté vodě zrcadlí nebe. Laguny jsou mělké a do některých částí v národním parku Cuyabeno se dostanete pouze v období dešťů. Ze dna vyrůstají velké stromy Macrolobium acaciifolium porostlé epifyty. Pro fotografování jsou ideální klasické kanoe. Můžete tak fotografovat odrazy nízko nad hladinou. Zároveň při pádlování nerozvlníte tolik vodu jako motorovou kanoí. Doplujete si kam potřebujete pro ideální kompozici. Na stativ na lodi samozřejmě zapomeňte. Potřebujete pevnou ruku. Pokud fotografujete zrcadlovkou Canon EOS 5DSR , která má rozlišení 50Mpix a díky tomu i velmi malý elementární pixel, musíte být konzervativnější z hlediska časů, které udržíte z ruky. Kanoe se vždy trochu hýbe a o nic se zde nezapřete.

Hodně by pomohly nejmo­dernější bezzrcadlovky se stabilizovanými objektivy, které mohou vlastnit fotografové specializovaní na zvířata. Z tohoto hlediska se mi nejvíce osvědčil objektiv Canon 16–35mm f/4 IS L. Je lehký a stabilizátor o dvě clony pomůže a to i na starší zrcadlovce. V nejlepších fotografických časech je už málo světla. Tento objektiv má velmi dobrou kresbu za rozumnou cenu.

Tichá kanoe pro fotografování přírody

Musíte jen sledovat počasí, aby vás nezachytila bouřka někde uprostřed laguny. Pro fotografování lagun jsou nejvýhodnější širokoúhlé objektivy.

Macrolobium a bouřkové mraky, národní park Cuyabeno, Ekvádor

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 16–35mm f/4 L IS, ohnisková vzdálenost 16mm, clona f/8, čas 1/40s, ISO 640

Foto Andrej Macenauer

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Macrolobium acaciifolium nasvícené zapadajícím Sluncem, národní park Cuyabeno, Ekvádor

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 16–35mm f/4 L IS, ohnisková vzdálenost 16mm, clona f/10, čas 1/125s, ISO 400

Foto Andrej Macenauer


Laguna Cuyabeno těsně po západu Slunce, národní park Cuyabeno, Ekvádor

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 16–35mm f/4 L IS, ohnisková vzdálenost 16mm, clona f/8, čas 1/40s, ISO 400

Foto Andrej Macenauer


Venušin pás, Laguna Cuyabeno asi 40 minut po západu Slunce, národní park Cuyabeno, Ekvádor

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 16–35mm f/4 L IS, ohnisková vzdálenost 16mm, clona f/8, čas 1/40s, ISO 800

Foto Andrej Macenauer


Laguna Cuyabeno před východem Slunce, národní park Cuyabeno, Ekvádor

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 16–35mm f/4 L IS, ohnisková vzdálenost 16mm, clona f/8, čas 1/40s, ISO 800

Foto Andrej Macenauer


Laguna Cuyabeno po východu Slunce, kdy se zatáhlo, národní park Cuyabeno, Ekvádor

Canon EOS 5DSR, objektiv Sigma 14mm f/1,8, clona f/8, čas 1/125s, ISO 400

Foto Andrej Macenauer

Macrolobia jsou podkladem pro různé druhy epifytů. Zjistíte však, že najít jeden kvetoucí je vzácností. Není to, co známe z našich květinářství. Jeden kvetoucí visící vysoko nad hladinou se mi podařilo vyfotografovat.

Jedna z mála kvetoucích orchidejí, na kterou jsme narazili mezi tisíci epifyty, které porůstají Macrolobia

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 300mm f/2,8 L IS I, clona f/5,6, čas 1/400s, ISO 400

Foto Andrej Macenauer

Fotografování obřích stromů v Amazonii

Pokud budete fotografovat stromy bez měřítka, nikdy na fotografii nepřenesete, jak jsou obrovské. Proto se hodí vaši kolegové na fotoexpedici – vytvoří skvělé měřítko a navíc vznikne zajímavá dokumentární fotka. Jen vzpomeňte na historické hnědavé fotky cestovatelů do těchto končin.. V našich krajích bývá dramatický pohled do korun stromů. V Amazonii je to však obvykle mnohem více zarostlé. Přesto to bývá jediná šance.

Kapok, latinsky Ceiba pentandra patří mezi největší stromy v Amazonii. Rostou obvykle nedaleko od břehu řeky, což je výhodné kvůli přístupu. Běžně dorůstají do výšek kolem 50-ti metrů. V průběhu období sucha jim opadává listí, čímž se odhalí jejich květy, ve kterých hledají potravu především netopýři. Je zajímavé, že kapoky rostou rovněž v deštných pralesích západní Afriky. Není úplně jasné, zda je to od doby, kdy se před 130 milióny lety rozštěpila Gondwana na dva kontinenty. Druhou možností je, že se semena dostala z Jižní Ameriky do Afriky pomocí silných větrů, které často vanou z Brazílie směrem do západní Afriky.

Pohled do korun přes jednou z ploutví kmene kapoku Ceiba pentandra

Canon EOS 5DSR, objektiv Sigma 14mm f/1,8, clona f/4, čas 1/125s, ISO 1600

Foto Andrej Macenauer


Helena mi dělá měřítko u kapoku, národní park Cuyabeno, Ekvádor

Canon EOS 5DSR, objektiv Sigma 14mm f/1,8, clona f/4, čas 1/40s, ISO 1600

Foto Andrej Macenauer

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)


Průzkumná expedice, Cuyabeno, Ekvádor

Covid trochu zamíchal kartami asi všem fotografům cestovatelům. Doufám, že se svět zase vrátí k normálu. Ekvádor a deštný prales je zážitek. V příštím díle o fotografování ptáků a savců v této nádherné oblasti, kterou ohrožuje ropa v nedalekých bohatých nalezištích…

Do Ekvádoru se určitě vrátíme. Aktuální nabídku fotoexpedic sle­dujte zde.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram