Canon 70d nebo 5d mk II

  • Ladis Pejchar
    Ladis Pejchar
    Autor
    29.12.2013 21:48

    Dobrý den, nemůžu se rozhodnout, které tělo si pořídit, když mám možnost získat obě za stejnou cenu. S tím že 70d nové a nebo 5d mk II bazarové. Na 70d mě láká to, že je to novinka, nicméně 5d mkII full frame, ale přeci jen už starší kousek. Momentálně vlastním 550d a fotím především portéty, plesy. Nemám zkušenost s tím jak velkou výhodou FF je... Děkuji za vaše názory

  • Taffey
    Taffey
    29.12.2013 22:50

    FF je sice výhoda, ale Tvůj dotaz je, pro dnešní dobu, typický. Jestli by nebylo lepší investovat spíš do, pro tvé účely, vhodných objektivů? Kdybys uvedl, jakou optiku používáš, bylo by rozhodnutí, jak Ti poradit, podstatně jednodušší. Známe totiž spoustu týpků, vlastnících FF těla a z nedostatku financí to perou přes nějakou FF sigmu 70-300/3,5-5,6 například.

  • Ladis Pejchar
    Ladis Pejchar
    Autor
    29.12.2013 23:17

    Konkrétně používám Canon EF 17-40mm f/4,0 L USM, Canon 50mm 1,8, a Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM. Rád bych si nové tělo pořídil i z důvodu, kdyby mi jedno při focení např. plesu odešlo. díky

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    31.12.2013 15:13

    Jsou ty plesy zásadním důvodem nebo ne?

    Mám poznámku k tomu, že bys chtěl záložní tělo na plesy. Podle mě by bylo vhodné mít na plesy obě těla se stejnou velikostí čipu. Co bys jinak dělal, kdybys chtěl použít tělo s jinou velikostí čipu? Hodíš na něho objektiv z druhého těla?

    Jak fotíš plesy? S jakou citlivostí? Stačí ti dynamický rozsah čipu? Byl by lepší ten FF? Má lepší parametry za šera?

    Ale stejně, pokud chceš mít dvě těla na plesy jako potenciální náhradu, pak bych volil taková těla, aby měla stejnou velikost čipu. Pak bys nemusel řešit různé objektivy na těla s různým čipem.

  • rulisa
    rulisa
    31.12.2013 17:25

    No, a já zrovna tady už od včerejška dumám, že bych na místě tazatele určitě šla do FF, protože na široko se mu toho do záběru vejde daleko víc. Což je v případě plesů, maturiťáků a stužkováků nepochybně výhoda, někdy se člověk musí vecpat úplně dopředu před lidi, aby vůbec něco moh fotit, a pak je crop určitě spíš hendikep.

    Jestliže tazatel chápe záložní tělo jako tělo, které by používal jen "pro jistotu", tak pravděpodobnost přehazování objektivů na něj je minimální, opravdu jen v případě absolutní nouze. Navíc píše, že má 17-40 mm, takže vcelku není co řešit při eventuálním přehození, jen prostě to cropové tělo nepobere do záběru ani na 17 mm tolik co FF. Rybím okem kvůli tomu asi ples fotit nebude.

  • Mirek Elsner
    Mirek Elsner
    01.01.2014 05:33

    Vyhoda FF je v tom, ze tvuj UWA objektiv bude fungovat jako UWA a ne stredni sirokac, padesatka jako padesatka a stredni tele jako stredni tele a ne divnych 160mm, v tom, ze je trochu benevolentnejsi k objektivum a ze ty rawy, co z toho lezou jsou taky trochu relaxovanejsi - vyzadujici min vselijakeho odsumovani a doostrovani.

    Na druhou stranu tenhle konkretni fotak ma pomerne archaicky autofokus a neni to zrovna idealni telo na nejake rychle akce. 70D neznam, ale je o tolik novejsi, ze by urcite stalo za to poradne prozkoumat vystup z obou a presvedcit se, jestli je tam opravdu viditelny rozdil. Dpreview.com obvykle maji u testovanych fotaku ke stahnuti velke soubory, takze to muzes prozkoumat v klidu doma nebo i vytisknout a porovnat na papire.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    01.01.2014 14:05

    Co se týká FF těla, tady souhlasím s posledními 2 příspěvky.
    Ovšem to by nebylo záložní tělo, ale jiné focení.
    To je potřeba, aby si tazatel rozmyslel, co je pro něho důležité,

    K bazarovému tělu bych měl jednu poznámku. Pokud nevím, jak s ním předchozí majitel zacházel, tak je potřeba mít na paměti, že je tu vyšší riziko selhání.

  • Ijesu Katsumoto
    Ijesu Katsumoto
    01.01.2014 19:32

    Těžko radit někomu, koho neznám, s výběrem fotoaparátu (těžké je to i tehdy, pokud dotyčného znám :-), neb výběr a jeho kritéria jsou individuální (u každého jiná) a jejich vyhodnocení obvykle subjektivní. Canon 70D neznám, 5D mark II mám. Je třeba zvážit, jestli 70D má něco, bez čeho se nechci obejít (možná lepší ostření, wi-fi??? - jak říkám, záleží na osobních preferencích), pokud jde o technickou kvalitu fotografie, bude na tom 5D2 lépe než v podstatě jakýkoli APS-C foťák (i když i toto tvrzení je subjektivní) - jednak pokud jde o šum a jednak kvůli lepší možnosti práce s hloubkou ostrosti a podání prostoru. Pro mě osobně je rozdíl ve velikosti záznamového média mnohem podstatnější, než jakékoli rozdíly mezi jednotlivými modely APS-C fotoaparátů (od různých výrobců). Takže já osobně bych dilema mezi 70D a 5D2 neřešil, patrně by mě vůbec nenapadlo. Ale jak říkám, je toto subjektivní.
    S ohledem na focení portrétů a plesů bych osobně doporučil opět 5D2. Ostření u 70D bude patrně lepší (myslím, že u 5D2 je to tak zhruba srovnatelné s tou stovkou řadou od Canonu), ale mě to nijak zvlášť neomezuje a rozhodně podstatnější mě připadá velikost snímače.
    Nakupování na inzerát nebo v bazaru je beze sporu méně jisté než kupování nových věcí v obchodě se zárukou, ale riziko považuji za únosné. Je dobré, pokud člověk foťák osobně před koupí prozkouší (včetně rychlotestu na prach a případné škrábance na čipu - tzn. na maximální clonu a delší čas, během kterého můžete fotoaparátem i pohybovat, vyfotit blízkou jednobarevnou plochu se zaostřením na nekonečno a následně na displeji v přiblížení fotografii pořádně prohlédnout) a domluví si s prodávajícím 7-14 dní na případné vrácení, pokud by něco nefungovalo. Obvykle s tím prodávající nemají problém. Měl jsem už asi 20 různých digitálních zrcadlovek, všechny jsem kupoval na inzerát nebo v bazaru, a zatím jsem neměl žádný vážný problém. Samozřejmě je třeba být opatrný.
    Uvedené objektivy všechny mám a jsou na 5D2 velmi dobře použitelné. 17-40 má na ohniscích kolem 17mm značně neostré rohy, a to až tak, že to může někdy i vadit, ale obvykle to nevadí (každopádně je dobré tento objektiv, pokud možno, přiclonit na 5,6, zlepší se tím ostrost ve střední části). Pro portréty budou využitelné zvláště 50/1,8 a 100/2,8, i když ani jeden z nich nemá bůh ví jaký bokeh. Pro focení plesů se z uvedených objektivů využije asi nejvíce 50/1,8 a 17-40.

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    01.01.2014 23:20

    Predpokladam, ze ma dojit zvlaste ke zlepseni kvality obrazu.

    Jelikoz CANON v podstate (narozdil od Sony) v podstate nezlepsuje svoje snimace, tak je obrazova kvalita 70D a 550D prakticky stejna.

    Tudiz vyrazne zlepseni kvality nastane pouze prechodem na fullframe, zvlaste pokud jde o sum na vyssi ISO.

  • Martin Holik
    Martin Holik
    02.01.2014 23:33

    Chce to si 5D II půjčit a osahat, někomu nemusí sednout ostření. Zvlášť u plesů - pokud fotíš repo - to bývá dost bída, často se nechytá ani na střed. 17-40 bude OK - pro mě tedy zbytečně široký - ale 50/1.8 bude bláto, doporučuji v případě pořízení 5D II přišetřit na Sigmu 50/1.4 a zkusit vybrat z více kousků. Ta Canoní 50/1.4 není tak spolehlivá a ostrá, jako Sigma, takže je lepší si krapet připlatit. Ještě je fajn mít po ruce 85 mm, to bych vyměnil za to makro.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse